Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/verdensbedste.dk/tandlaegefrederiksberg/wp-content/plugins/gvs/gvs.php on line 24

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/verdensbedste.dk/tandlaegefrederiksberg/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 263
Kroner og Broer - Tandlæge Frederiksberg
Ring på
iA

Kroner og Broer


Hvad er en krone og hvornår er den nødvendig?

En krone er en formstøbt tand, der skal indkapsle og beskytte den resterende tand, så den bl.a. ikke knækker. En krone påsættes når en tand er defekt og ikke længere kan repareres med en fyldning så den kan holde. Det gælder typisk når tænder er meget udborede med store huller, eller er blevet rodbehandlet. Det kan også være i forbindelse med, en tand er knækket, eller hvis tænderne er misfarvede og misdannede.

Hvad er en bro og hvornår er den nødvendig?

En bro er en erstatning, ligesom en krone, men bestående af flere porcelænskroner sat sammen. Broen erstatter en eller flere tænder og forankres på nabotænderne, hvilket betyder at den fastgøre til de tilstødende naturlige tænder. Den fremstilles på samme måde som kronen, men omfatter minimum 3 led. Broens formål er at erstatte tandtab samt styrke nabotænderne. Da den cementeres fast på de naturlige tænder, kommer den hurtigt til at føles som ens egne tænder.

For at det overhovedet kan lade sig gøre at få en bro, skal man som minimum have to nabo-tænder der kan holde broen fast. Er dette ikke muligt, anbefales implantater. Implanatater har den fordel at, de ikke involverer nabotænderne, hvilket er tilfældet ved en bro. En bro vil dog favoriseres hvis der ikke er nok kæbeknogle til at kunne indsætte et implantat. Læs eventuel mere om Implantater.

Sådan fremstilles kroner og broer:

  • Tanden slibes – Tandes slibes til, eftersom at kronen eller broen skal have samme højde som resten af de naturlige tænder.
  • Aftruk tages –  Der tages aftryk så kronen eller broen passer på den slebne tand/tænder og slutter ordentligt til tandkødet.
  • Påsætning af midlertidlig ”krone” – Der påsættes en midlertidig acrylfremstillet krone på den eller de slebne tænder, som beskytter midlertidigt indtil den ”rigtige” krone/bro påsættes.
  • Den ”rigtige” krone eller bro påsættes 

Materialevalg

Kroner og broer kan laves i henholdsvis porcelæn, metalkeramik (en blanding af porcelæn og metal) eller i guld. Guldkronen er den stærkeste og egner sig derfor bedst til kindtænder. Porcelænskronen og metalkeramikkronen kan laves i forskellige nuancer og ligner almindelige tænder. Metalkeramikkronen, består af et metalskelet og er betrukket med flere lag tandfarvet porcelæn på ydersiden. Det gør den betydelig stærkere, hvorfor den kan anvendes på næsten alle tænder. Porcelænskronen er lavet af ren porcelæn og kan laves i forskellige nuancer. Denne type krone er fordelagtig til synlige tænder, der blandt andet ses når man smiller.

Holdbarhed

Holdbarheden på både kroner og broer, afhænger af din mundhygiejne. I praksis forventes de at holde et sted mellem 15-25 år og i nogle tilfælde hele livet. Med tiden kan de dog blive løse og skal fastgøres igen.